måndag 14 maj 2007

Världens godaste tapenade

I helgen hade jag och min vän inflyttningsfest. Det blev ett gäng ändå, trots att det kändes som om halva världen hellre ville gå på ESC-garanterade tilldragelser eller ömka sina onda leder efter Göteborgsvarvet.

Jag lagade massor med grymt god mat, så klart (jag kostar på mig lite hybris idag).
Jag har ju märkt att folk i allmänhet, och mina vänner i synnerhet, saknar den här närmast erotiska (och samtidigt icke-sexuella) dragningen jag har åt saker man äter. Men det här är min blogg och vem ska stoppa mig? Därför, här kommer en sensuell utläggning om innehållet på lördagens bjudbuffé (detta läses med en mjuk bossanova i bakgrunden, där en honungslen kvinnoröst smeker fram fraser på portugisiska. Drickes: Ett rött vin, fylligt och energiskt, som en dansande Zorba på stranden framför havets brusande vågor):

Små, frasiga smördegspajer med ruccola, mjukfräst gul lök och lagrad brännvinsost.
Lammfärsspett med mycket spiskummin, vitlök och chilipulver.
Tapenade på gröna oliver
Lite enkel klyftpotatis med skalet kvar.
Ruccolasallad.
Körsbärstomater.
Fetaost, marinerad i olivolja, persilja, chili- och cayennepeppar
Blandade gröna och svarta oliver
Ett runt, gyllene brytbröd fyllt med fetaost, soltorkade tomater och pesto. En klassiker.

Mumma.
Tapenade föresten. Så enkelt och så gott. Mycket bättre hemlagad än den man köper, och nyttigare än till exempel smör på brödet.

Mitt enkla recept:
2 dl gröna oliver fyllda med pimiento (röd paprika). Den billigaste Willys-varianten funkar finfint.
2 msk kapris
2 små sardellfiléer
Någon msk olivolja och citronsaft efter smak
ev vitlök
Allt utom oliverna, kaprisen och olivoljan kan uteslutas om det kniper. Mixa allt med stavmixer. Servera till kött, fisk, veg, på mackan. Häll på lite extra olivolja så håller sig tapenaden länge i kylen. Ät. Njut.

Inga kommentarer: