söndag 1 juli 2007

Bebislängtan och Hemliga pappans knäckiga paj

Ja, jag vet att jag skriver sällan nu för tiden. Det är sommar, inte så soligt visserligen, men ändå. En komaliknande känsla ligger tung över allt man borde och måste. Ganska skönt, när man bara släpper efter och ger sig hän. Hela veckan har jag givit mig hän. Igår och idag har min pappa+fru varit här och hälsat på, de har seglat från Karlshamn och hit. Idag lämnar de gästhamnen vid Lilla Bommen för att segla Göta Kanal, ut mot östkusten och sen tillbaka hem till Blekinge.
Härligt, seglarlivet. Härligt att se dom två ihop, de är så kära och söta tillsammans. Glittrar med ögonen och håller handen. Dom börjar fråga om barnbarn nu, säger att "ett barn är inget jobbigt, det kan man ta med sig i fickan överallt" och ler försmädligt. Jag himlar och säger "men åh..." och tänker att de skulle bara veta hur mycket vi längtar egentligen. Fast det vet ju pappa och K, jag kunde ju inte hålla tyst utan berättade allt. Och så blev de nog lite besvikna över att det inte blir några barnbarn än på ett tag. Jag pratade bebislängtan med av mina bästa vänner häromveckan, och hon var otroligt förmanande och pratade på om Pappa-material, och man vet aldrig, och ni har ju precis flyttat ihop, och... osv osv. Så fort jag nämner något liknande för min egen pappa och hans fru, så tindrar de med ögonen och börjar peppa mig helt ansvarslöst full av maglängtan och små välluktande fontanell-drömmar.

Vi bjöd pappsen och K på middag igår kväll, ugnsbakad lax med färskpotatissallad, romsås och blancherade sockerärtor med smör. Sallad. Och vitt vin. Mums. Ännu bättre var efterrätten, jag har fått dille på att baka och laga. Det blev en lite annorlunda knäckig bärpaj. Receptet hittade jag på Hemliga pappans gamla blogg. Mitt i alla skaffa bebis-känslor hittade jag den här underbara desserten. Laga, ät - njut!

1. Lägg frukt i en pajform. Välj frukt du själv gillar, men kombinationen hallon/persika är vettlöst god (det var det, jag testade).

2. Smält 150 gram smör. Vispa ner 2 dl socker (gärna delvis muscovado), 2 dl havregryn, 2 dl vetemjöl, 0,5 dl grädde och 0,5 dl mörk sirap och så lite bakpulver. Det bör bli en halvtrög knäckig smet som smakar sinnessjukt gott. Ju mer du låter sockret smälta med sirapen och grädden i kastrullen, desto knäckigare blir slutresultatet.

3. Smeta ut över frukten. Kör det i ugnen på 200 grader i typ 20 minuter.

4. Låt den sedan stå i typ en halvtimme när du har tagit ut den! Vad som händer är att ytan då blir alldeles knäckig. Det säger liksom ”knäck” när man sänker en sked i den. Ät med vaniljglass, eller ännu hellre vispad grädde, det är mumma!

Inga kommentarer: